Raethuis kan u begeleiden op het gebied van bedrijfsovernames en opvolging. Hierbij kunt u denken aan het maken van een waarde-analyse van uw bedrijf of bedrijfsonderdeel, begeleiding bij het bepalen van een acquisitiestrategie of het totale opvolgings- of verkoopproces van uw onderneming. Maar ook onderhandelingen en participaties vallen binnen de expertise van Raethuis. Het beste rendement met een persoonlijke benadering. Gewoon Raethuis.

Bedrijfsovername

Wilt u uw onderneming verkopen? Dan is het goed om een aantal jaren van te voren de structuur van uw cijfers te optimaliseren. Het kan veel waarde toevoegen om uw onderneming al voor de verkoop zelf te laten onderzoeken, vanuit de optiek van een koper. Alle essentiele zaken worden dan gecheckt en, waar nodig, aangepast. De verkoopprocedure duurt hierdoor minder lang, dus zijn er minder kosten. Raethuis kan een stappenplan maken van alles waar u bij verkoop op moet letten.

Familieopvolging

Het is van groot belang dat een familieopvolging zakelijk verloopt. Naast algemeen procedures en waardebepalingen spelen hierbij namelijk ook emotionele vragen een rol. Op welke wijze wordt binnen de familie gecommuniceerd. En hoe doet u recht aan niet-opvolgende familieleden. Raethuis heeft veel ervaring met familieopvolging en weet de antwoorden op uw vragen.

Participaties

Participeren betekent dat een partij geld in uw onderneming investeert en wil delen in de resultaten. Participaties kunnen zeer aantrekkelijk zijn als u wilt groeien of innoveren. Helemaal mooi is het als de participant niet alleen geld toevoegt, maar bijvoorbeeld ook kennis. Raethuis kan u adviseren bij het aangaan van een participatie.

Waardebepalingen

Een onderneming heeft altijd waarde. Wij brengen die waarde goed in beeld, zowel in cijfers als in een omschrijving. Waarde heeft vanuit onze optiek uitsluitend een relatie met kasstromen en toekomst. Een berekende waarde is subjectief, dus voor onderhandeling vatbaar. Zaken welke van invloed zijn op de toekomstige geldstroom, zoals toekomstperspectief en stabiliteit spelen een belangrijke rol, en worden in ons waarderingsmodel op waarde geschat.

Onderhandelingen

Als alle voorbereidingen plaatsgevonden hebben, en geinteresseerden bekend zijn, beginnen de onderhandelingen over de voorwaarden van de overdracht. Zaken als de koopprijs, betrokkenheid van de verkoper na de overdracht, en de betalingsvoorwaarden, garanties zijn zeer belangrijk en kunnen zeer gevoelig liggen. Het ontdekken van de kleine nuances, waardoor een deal doorgaat of juist afknapt is essentieel. Voor de meeste ondernemers geld dat zij zeer deskundig zijn in hun dagelijkse bedrijfsvoering, maar slechts eenmaal in hun looptijd te maken krijgen met de verkoop van een bedrijf, waardoor de kans groot is dat hier ongelukken ontstaan wanneer niet op tijd deskundigheid wordt ingeschakeld.

Afspraak maken?

Rein Dijkstra

M: 06-53378070
E: rein@raethuis.nl