Waarom iedere dag zelf op zoek naar relevant economisch nieuws?

Bekijk onze dagelijkse selectie voor het MKB:

Vandaag in het nieuws

'Opkomst flexbemiddelaars leidt tot zorgen bij zelfstandig ondernemers'

maandag 26 augustus 2019 via Nu.nl

De opkomst van flexmakelaars en contractbemiddelaars leidt tot zorgen bij zelfstandige ondernemers, zeggen belangenverenigingen voor zzp'ers maandag in Het Financieele Dagblad (FD). Naar schatting worden in Nederland zo'n 150.000 zzp'ers via deze zogeheten 'brokers' ingehuurd door bedrijven. Deze brokers nemen de administratie, facturering en aansprakelijkheidsrisico's over van bedrijven.

Databank laat zien: zoveel rechters, zoveel uitspraken

maandag 26 augustus 2019 via Trouw

De kans op een voor de werkgever gunstig ontslagvonnis kan per rechtbank en zelfs per rechter verschillen. Dat blijkt uit de eerste zoekmachine voor rechterlijke uitspraken.

100 Britse bedrijven naar Nederland door onzekerheid brexit

maandag 26 augustus 2019 via NOS

Nederland wordt steeds populairder bij Britse bedrijven. Door de groeiende onzekerheid over de brexit hebben inmiddels al honderd bedrijven de oversteek gemaakt naar ons land. Zo'n 325 zeggen grote interesse te hebben, meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken belast met het binnenhalen van buitenlandse investeerders en bedrijven. De bedrijven zijn bang voor een no-deal-brexit en de gevolgen daarvan voor de toegang tot de Europese markt, zegt NFIA-commissaris Jeroen Nijland. Zijn organisatie probeert namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland te halen. Het leeuwendeel van de Britse bedrijven verhuist naar Amsterdam. Een kleiner deel gaat naar Rotterdam en andere delen van de Randstad. Zwarte schermen Financiƫle dienstverleners en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van Discovery - bekend van de tv-zenders TLC en Animal Planet - maakten onlangs de overstap. Volgens het NFIA hebben ze een goede reden om naar Nederland te komen. "In beide sectoren ben je afhankelijk van vergunningen. Als mediabedrijven wachten tot de brexit gaan de zenders mogelijk op zwart. Want om in Europa te kunnen uitzenden, moeten zij hier een vergunning hebben. En financiƫle dienstverleners mogen zonder vergunning geen zaken meer doen in de EU", zegt Nijland in het NOS Radio 1 Journaal. Veel van de bedrijven zullen de Britse markt niet definitief vaarwel zeggen. Zij verhuizen een deel van hun bedrijf en blijven zo actief op twee markten. Op deze manier zal van tv-bedrijf Discovery het grootste deel naar Nederland verhuizen, maar blijft de tv-vergunning gelden in het Verenigd Koninkrijk. Gunstig vestigingsklimaat Dat de Britse bedrijven de Noordzee oversteken, heeft te maken met verschillende gunstige vestigingsvoorwaarden, zegt het NFIA. Zo zijn hier goede logistieke voorzieningen, spreken veel Nederlanders Engels en is er een digitale infrastructuur waardoor de Europese markt altijd toegankelijk zal zijn. Bedrijven kunnen op deze manier internationaal talent blijven aantrekken en aanspraak doen op Europese innovatiegelden, is het idee. De eerste 62 bedrijven die vanwege de brexit naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA zo'n 2500 banen en 310 miljoen euro aan investeringen opgeleverd. Het is nog niet bekend hoeveel banen en geld de volgende veertig opleveren.

Het kabinet wil miljarden in nieuw fonds stoppen omdat de rente zo laag staat

vrijdag 23 augustus 2019 via AD.nl

Het kabinet broedt op een plan om met geleend geld de Nederlandse economie toekomstbestendig te maken. Door de historisch lage rente is geld zowat gratis, maar er zitten wel haken en ogen aan het plan.

Plannen lastenverlaging rond, bedrijven betalen

vrijdag 23 augustus 2019 via AD.nl

Om de koopkracht van lagere en -middeninkomens te verbeteren, stelt het kabinet de beoogde verlaging van de winstbelasting met een jaar uit. Ook gaat het toptarief in de komende jaren minder naar beneden dan eerder nog was afgesproken. Dat zijn de vier regeringspartijen volgens Haagse bronnen overeengekomen in de koopkrachtonderhandelingen, die gisteravond zijn afgerond.