Waarom iedere dag zelf op zoek naar relevant economisch nieuws?

Bekijk onze dagelijkse selectie voor het MKB:

Vandaag in het nieuws

Overgrote meerderheid van belastingaangiftes is al ingediend

vrijdag 9 april 2021 via Nu.nl

Al 6,8 miljoen mensen dienden hun aangifte in bij de Belastingdienst, ondanks de storing in de eerste week van de aangifteperiode. Dat is 72 procent van de 9,4 miljoen aangiftes die de fiscus verwacht. Wie voor donderdag aangifte deed, krijgt nog voor 1 juli zijn aanslag in de bus, meldt de Belastingdienst.

Eerste 50 miljoen uit voucherfonds volgende week bij reisorganisaties

vrijdag 9 april 2021 via NOS

De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en de Staat hebben hun handtekening gezet onder de overeenkomst die het voucherfonds mogelijk maakt. Dat bevestigt directeur Erik Jan Reuver na berichtgeving van Nu.nl. Maandag verwacht de SGR het eerste deel van het geld te krijgen. Het gaat om 50 miljoen euro. "We hopen maandag ook direct geld aan reisorganisaties te kunnen overmaken", zegt Reuver. De bulk komt in de zomer Dit betekent niet dat iedereen met een verlopen reisvoucher al snel zijn geld terugkrijgt. "De vouchers worden terugbetaald volgens de looptijd. De eerste vouchers zijn uitgegeven in maart 2020, dus die worden als eerste vergoed. De bulk ontvangt het pas in de zomer", zegt Reuver. Tussen de 500 en 600 miljoen euro aan vouchers voor pakketreizen wordt gedekt door de SGR, maar volgens Reuver zijn er al veel terugbetalingen gedaan. In totaal leent SGR nu zo'n 400 miljoen euro van de Staat. "We denken dat dat voor de nog openstaande vouchers voldoende is." Groen licht Het voucherfonds is opgericht om faillissementen in de reisbranche te voorkomen. Reisorganisaties hebben sinds het begin van de coronacrisis pakketreizen van consumenten omgezet in vouchers. Met dit fonds steunt het kabinet de reisbranche met leningen om die vouchers uit te keren aan consumenten. Het duurde even voordat het officieel goedgekeurd was. Eind vorige maand gaf de Europese Commissie groen licht voor het fonds. Voor D-reizen was dat te laat, zegt die reisorganisatie zelf. Het bedrijf werd deze week failliet verklaard.

Consumentenuitgaven sterk hersteld in maart door winkelen op afspraak

vrijdag 9 april 2021 via Nu.nl

De consumptie van huishoudens is in maart sterk hersteld, meldt de Rabobank vrijdag op basis van transactiedata van klanten. Huishoudens gaven bijna 8 procent meer uit dan in maart 2020, toen de coronacrisis al was begonnen. De uitgaven vielen zo'n 2 procent lager uit dan in maart 2019, waarmee de krimp in de afgelopen maand een stuk kleiner was dan in de voorgaande maanden.

Overheid stak 17,6 miljard euro aan coronasteun in bedrijven

vrijdag 9 april 2021 via NOS

Nederlandse bedrijven hebben vorig jaar in totaal 17,6 miljard euro aan coronasteun ontvangen ter compensatie van loonkosten en vaste lasten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat becijferd op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Veruit het grootste gedeelte van het bedrag, 15 miljard euro, werd uitgegeven via de NOW-regeling, waarmee bedrijven de lonen van hun werknemers kunnen doorbetalen. Daarnaast werd 2,6 miljard aan vergoedingen voor vaste lasten (TVL) uitgekeerd. De handel, zoals groothandel, detailhandel en autohandel, kreeg het meeste steungeld voor loonkosten en vaste lasten, bij elkaar bijna drie miljard euro. Na de handel waren verhuurbedrijven en zakelijke diensten zoals uitzendbureaus grootverbruikers van loonkostensubsidies. In de handel en de verhuur werken na de zorgsector ook de meeste mensen, respectievelijk 17 en 12 procent van het aantal werknemersbanen. Horecabedrijven kregen bij elkaar 2,8 miljard euro aan vergoedingen, waarvan 2 miljard euro voor loonkosten en 791 miljoen voor vaste lasten. In de horeca werken veel minder mensen dan in de handel en verhuur, zo'n 4 procent van alle werknemersbanen. De vastelastenvergoeding aan de horeca is wel de hoogste van alle andere bedrijfstakken. Meeste geld naar regio Groot-Amsterdam Het CBS heeft ook gekeken in welke regio's de meeste loonkosten en vastelastensteun per werknemersbaan is uitgekeerd. Groot-Amsterdam scoort het hoogst met 3900 euro. 41 procent van de bedrijven vroeg daar steun aan. IJmond (2500 euro), Gooi- en Vechtstreek en Zuidoost-Brabant (beide 2000 euro) volgen. Regio's met minder dan 1500 euro steun per werknemersbaan liggen vooral in het noorden van het land, in Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland.

Koolmees veegt idee van staatspensioen na 45 dienstjaren van tafel

vrijdag 9 april 2021 via NOS

Demissionair minister Koolmees ziet niets in het idee om werkenden na 45 dienstjaren recht op pensioen te geven. Zo'n algemene regeling "is niet wenselijk, want niet doelgericht, lastig uitvoerbaar en juridisch kwetsbaar en heeft forse gevolgen voor de overheidsfinanciën", aldus Koolmees in een brief aan de Tweede Kamer. Het idee om mensen die 45 jaar hebben gewerkt met pensioen te laten gaan is een wens van de vakbonden. Die vinden dat iedereen na 45 jaar werken recht op AOW moet hebben, waarbij bijvoorbeeld gedacht wordt aan mensen die laag opgeleid zijn en veelal zwaar werk verricht hebben. In het pensioenakkoord van juni 2019 spraken sociale partners en het kabinet af te onderzoeken of en hoe het mogelijk is om de pensioenleeftijd te koppelen aan 45 dienstjaren. Een werkgroep met vertegenwoordigers van het ministerie van Sociale Zaken, vakbonden en werkgevers heeft dat onderzoek inmiddels verricht en een rapport geschreven met een technische analyse en de keuzemogelijkheden voor zo'n regeling. Dat rapport was al in januari klaar. Haken en ogen Duidelijk was dat aan zo'n staatspensioen en AOW-regeling voor mensen met 45 dienstjaren heel wat haken en ogen zitten. Koolmees trekt nu de conclusies uit het rapport. Een generieke regeling op basis van het criterium van 45 dienstjaren is in zijn ogen ondoelmatig omdat daaronder veel meer mensen vallen dan de beoogde groep van mensen die lang werken, zwaar werk verrichten en laag opgeleid zijn. Bovendien werkt de regeling ongewild averechts voor vrouwen, zegt Koolmees. Die werken minder vaak 45 jaar als gevolg van loopbaanonderbrekingen en deeltijdwerk. Verder is een arbeidsverleden van 45 jaar moeilijk aan te tonen. Zo'n generiek vervroegd pensioen kost bovendien veel geld, omdat er meer mensen aanspraak op kunnen maken. Koolmees raamt de kosten op jaarlijks 2 miljard euro vanaf 2026, oplopend naar 5 miljard euro per jaar in 2036. De Kamerbrief en de stellingname van Koolmees vallen niet goed bij partijen in de Tweede Kamer, onder meer PvdA en SP. PvdA'er Gijs van Dijk heeft al aangekondigd Kamervragen te stellen.