di 6 december 2016

Hoger jeugdloon en uw loonkosten

Vanaf 1 juli 2017 gaat het minimumjeugdloon omhoog. Jongeren gaan uiteindelijk vanaf 21 jaar het wettelijk minimumloon verdienen. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 jaar stijgt mee. Zo wordt het risico van leeftijdsselectie beperkt. Werkgevers worden dus geconfronteerd met hogere lasten. Daarvoor neemt het kabinet compenserende maatregelen. Een korte samenvatting.

De verhoging gaat in stappen. Zo kunnen werkgevers er aan wennen en kan de overheid het effect van elk stapje meten. Voor bbl-leerplekken in het mbo komt mogelijk een uitzondering op de verhoging. Anders bestaat het risico dat werkgevers minder leerplekken gaan bieden. Een deel van de loonkostenstijging van 21- en 22-jarigen wordt gecompenseerd met het nieuwe Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers. Door een wetswijziging worden nu ook de hogere loonkosten voor 18- tot en met 21-jarigen deels gecompenseerd.

Tip: Werkt u met veel werknemers onder de 23 jaar? Laat dan tijdig berekenen wat er in 2017 met uw loonkosten gaat gebeuren.