do 9 februari 2017

Bijtelling bij auto’s achter het hek

Een restaurant krijgt een boekenonderzoek naar onder meer het niet verwerken van privégebruik van aan werknemers ter beschikking gestelde auto's in de loonaangiften. Verklaringen geen privégebruik en rittenadministraties ontbreken. Er volgen naheffingsaanslagen over vijf jaar met 20% boete, totaal ruim € 51.000. Volgens het restaurant ziet de Belastingdienst iets over het hoofd.

De hoogste rechter stelt vast dat naast de Belastingdienst ook het gerechtshof een steek laat vallen. Wat is er aan de hand? Het restaurant stelt dat de bestelauto's buiten werktijd niet gebruikt konden worden, omdat die auto's dan op het (afgesloten) terrein van de werkgever staan en de sleutels worden ingeleverd. Prive-gebruik is dus niet mogelijk. De Belastingdienst en het gerechtshof hebben deze stelling ten onrechte niet serieus genomen. Daarom moet een andere rechter dit alsnog gaan onderzoeken.

Tip: Als een bestelauto buiten werktijd niet gebruikt kan of mag worden, hoeft u geen privégebruik bij te tellen. U hebt wel de bewijslast. Houd hier bij ingebruikneming van de bestelauto al rekening mee.