vr 14 april 2017

Proeftijd of twee jaar doorbetalen

De eigenares van een modezaak krijgt het te druk. Het is tijd voor haar eerste personeelslid. Ze benadert een goede vriend, die na een goed gesprek een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd tekent. Op zijn eerste werkdag meldt de vriend zich ziek en blijft op medische gronden volledig arbeidsongeschikt.  De eigenares dient bij de kantonrechter een verzoek in tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst, vooral omdat de zaak twee jaar loondoorbetaling niet kan dragen. Wat is de uitkomst?

De rechter ontbindt de overeenkomst niet, omdat het opzegverbod bij ziekte geldt. Ontbinding zou niet in het belang van de werknemer zijn. De loondoorbetalingsverplichting bij ziekte schept helaas voor kleine werkgevers een groot risico. De wet maakt geen onderscheid tussen grote werkgevers en kleine werkgevers. De werkgeefster heeft destijds niet gekozen om dat risico te verzekeren of zij heeft daar niet bij nagedacht. Ze moet dus twee jaar loon doorbetalen.

Let op: Als in de arbeidsovereenkomst een proeftijdbeding was opgenomen, had de werkgeefster het dienstverband zonder opgaaf van reden en zonder kosten per direct kunnen beëindigen. Een proeftijdbeding is mogelijk in een overeenkomst met een duur van meer dan zes maanden.