di 14 november 2017

Koeriersfirma, geen loondienst

Een koeriersbedrijf heeft de rechtsvorm vennootschap onder firma (VOF). Een vennoot heeft de dagelijkse leiding en de vakbekwaamheid beroepsgoederenvervoer. De overige 60 vennoten zijn chauffeur. Alle 61 vennoten zijn fiscaal ondernemer, totdat de Belastingdienst na zes jaar een ander standpunt inneemt. De chauffeurs zouden ineens in loondienst zijn bij de VOF. Er volgen naheffingsaanslagen van bijna 3,5 miljoen euro. De rechter wordt ingeschakeld.

Volgens de rechtbank delen alle chauffeurs in de winst en het verlies van de vennootschap. De beloning van de chauffeur is wel in hoge mate gekoppeld aan zijn of haar winstbijdrage, maar dat betekent niet dat er sprake is van een dienstbetrekking. Deze wijze van winstverdeling is bij een VOF niet ongebruikelijk en heeft niet tot gevolg dat er daardoor geen VOF zou bestaan.

Bovendien delen de chauffeurs in het eventuele verlies van de VOF. En ze zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Zij lopen dus daadwerkelijk ondernemersrisico. Dat is onverenigbaar met arbeid die wordt verricht in dienstverband. Conclusie: de chauffeurs delen als vennoten in de resultaten van de VOF. De rechtbank vernietigt alle naheffingsaanslagen en veroordeelt de Belastingdienst tot vergoeding van de proceskosten.

Tip: Met een goede samenwerkingsovereenkomst waarbij alle deelnemers daadwerkelijk ondernemersrisico lopen, kunt u buiten loondienst werken.